Woda kokosowa ze względu na swoją naturalność, wysoką wartość odżywczą i niską kaloryczność jest warta polecenia. Zawiera cukry, błonnik pokarmowy, białka i antyoksydanty, a także witaminy i minerały w proporcjach zbliżonych do osocza krwi.
Ciekawostką jest fakt, iż podczas II wojny światowej, gdy zabrakło krwi do transfuzji, woda kokosowa była przetaczana żołnierzom bezpośrednio do układu krążenia.
Woda kokosowa nie jest mlekiem kokosowym (mleko kokosowe uzyskuje się w procesie ekstraktacji tłuszczu z miąższu owocu kokosowego). Jest bezbarwna, czasem lekko mętna, zabarwiona na biało i niemal całkowicie pozbawiona tłuszczu. Im młodszy kokos, tym więcej wody zawiera.
Korzystnie działa na nerki, skórę, układ odpornościowy, krwionośny, pokarmowy, zapobiega także dehydratacji oraz dostarcza niezbędnych elektrolitów. W 1998r Organizacja Narodów Zjednoczonych do Spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) uznała wodę kokosową jako napój izotoniczny, dlatego coraz częściej sięgają po nią także sportowcy.
Woda kokosowa – cud natury?
Nazwa palmy kokosowej w sanskrycie to kalpa vriksha, co tłumaczy się jako drzewo, które zaspokaja wszystkie potrzeby życia. W języku malajskim nazywa się pokok seribu guna, drzewo o tysiącu zastosowań.
1. Potas zawarty w wodzie kokosowej reguluje równowagę wodną, wzmacnia mięśnie, a także wpływa na prawidłowy rytm serca.
2. Potas wraz z magnezem odpowiada również za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, dlatego też pierwiastki te są szczególnie ważne dla osób narażonych na działanie stresu.
3. Magnez poprawia kondycję włosów i paznokci, a także pomaga w koncentracji i przeciwdziała skurczom.
4. Wapń i fosfor, które również wchodzą w skład naturalnej wody kokosowej, odpowiadają za zdrowie naszych kości i zębów. 100 ml wody kokosowej zawiera więcej potasu niż dwa banany.
5. Woda kokosowa dostarcza ok. 20-27 kcal/ 100ml, w tym 3,1g cukru, który jest tym naturalnie występującym w owocach (zawiera mniej cukru niż przemysłowe napoje izotoniczne, które mają 4-8% weglowodanów).
6. Nie zawiera cholesterolu ani laktozy, może zastępować mleko krowie.
7. Woda pochodząca z wnętrza zielonego kokosa zawiera kwas laurynowy, czyli naturalny składnik, który wstępuje w mleku matki, dlatego też mogą pić ją nawet małe dzieci.
Woda kokosowa nawadnia organizm i uzupełnia niedobory elektrolitów spowodowane wzmożonym wysiłkiem fizycznym, co jest główną funkcją napojów izotonicznych.
Polecam każdemu spróbowanie wody kokosowej z kokosa zerwanego prosto z palmy, podawanego często przez miejscową ludność w Azji, czy Ameryce Środkowej i Południowej. Najlepiej smakuje na Kubie, zwłaszcza podczas intensywnego dnia rowerowego.
❂❂❂
Źródło: trenerbiegania, ulicaekologiczna, wikipedia